Αµέτρητες είναι οι επίσηµες, υπέρ της Εσπεράντο, δηλώσεις επιφανών ανθρώ- πων του πνεύµατος, της επιστήµης, της πολιτικής, της κοινωνικής δραστηριό- τητας και του αθλητισµού.
Μερικοί από αυτούς αναφέρονται ενδεικτικά παρακάτω.
ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΙΝ
(1879-1955, Νόµπελ Φυσικής 1921)
«Για τη διεθνή επικοινωνία η διεθνής αλληλοκατανόηση µε τη βοήθεια διεθνούς γλώσσας δεν είναι µόνο αναγκαιότητα, αλλά κάτι το αυτονόητο. Η Εσπεράντο είναι η καλύτερη λύση της ιδέας της διεθνούς γλώσσας».
ΓΚΑΝΤΙ
(1869-1948, Ινδός φιλόσοφος, πρωτεργάτης της ανεξαρτησίας της Ινδίας, επονοµαζόµενος Mahatma=Μεγάλο πνεύµα)
«Είµαι υπέρ ενός οµοιόµορφου ηµερολογίου, όπως είµαι υπέρ ενός κοινού νοµίσµατος, για όλες τις χώρες, και υπέρ µιας διεθνούς βο- ηθητικής γλώσσας, όπως η Εσπεράντο, για όλους του λαούς».
ΙΟΥΛΙΟΣ ΒΕΡΝ
(1828-1905, Γάλλος συγγραφέας)
Όχι µόνο υπήρξε φίλος της Εσπεράντο, αλλά µε χαρά δέχθηκε το 1903 πρόταση του εσπεραντικού οµίλου της πόλης Αµιέν να γίνει επίτιµος πρόεδρός του. Έγραψε ένα έργο, µε θέµα την Εσπερά- ντο, το οποίο έµεινε ηµιτελές, λόγω του θανάτου του. Ο σπουδαί- δαίος συγγραφέας συχνά επαναλάµβανε: «Το κλειδί της κοινής γλώσσας που χάθηκε στον Πύργο της Βαβέλ µπορεί να ξαναφτιαχτεί µόνο µε τη χρήση της Εσπεράντο».
ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΝΤΙΖΕΛ
(1858-1913, Γερµανός µηχανικός, εφευρέτης του οµώνυµου θερµοκινητήρα)
«Από πολλά χρόνια ενδιαφέροµαι για την Εσπεράντο. Αυτήν τη γλώσσα την εκτιµώ και λόγω της ειδικότητάς µου, του µηχανικού, που στόχο του έχει την εξοικονόµηση ενέργειας. Σκοπός της Εσπεράντο είναι να εξοικονοµηθεί χρόνος, ενέργεια, εργασία, χρήµα και να επιταχυνθούν και να απλοποιηθούν οι διεθνείς σχέσεις. Είναι δύσκολο να κατάλάβει κανείς τα εµπόδια που ακόµα ορθώνονται στην καθιέρωση αυτού του τόσο χρήσιµου για την ανθρωπότητα οργάνου. Θεωρώ τη χρήση της Εσπεράντο ως αναγκαιότατο όρο για την ειρήνη και τον πολιτισµό».
ΜΑΞ ΜΟΥΛΕΡ
(1823-1900, Γερµανός, καθηγητής γλωσσολογίας, φιλόλογος, α- νατολιστής)
«Είχα συχνά την ευκαιρία να εκφράσω την άποψή µου για την αξία των διαφόρων προσπαθειών υπέρ µιας παγκόσµιας γλώσσας. Κάθε µία είχε τις δικές της καλές ή κακές πλευρές, αλλά σίγουρα πρέπει να τοποθετήσω την Εσπεράντο στην πιο υψηλή θέση µεταξύ των α- νταγωνιστριών της.... Είχα την πρόθεση να δείξω ότι η επεξεργασία τεχνητής γλώσσας δεν περιέχει τίποτα αδύνατο για εκείνους που συνήθισαν να εκφρά- ζονται σε γλώσσα φυσική και ακόµα περισσότερο, ότι τέτοια γλώσσα µπορεί να είναι οµαλότερη, τελειότερη και ευκολότερη από οποιαδήποτε φυσική γλώσσα της ανθρωπότητας».
ΜΑΟ ΤΣΕ-ΤΟΥΝΓΚ
(1893-1976, Κινέζος ηγέτης, αναµορφωτής και δηµιουργός της νέας Κίνας)
«Αν κάποιος εκλαµβάνει την Εσπεράντο ως µέσο που εισάγει ιδέα πραγµατικά διεθνιστική και ιδέα πραγµατικά επαναστατική, τότε η Εσπεράντο µπορεί και πρέπει να µαθαίνεται». (1939)
ΑΜΠΝΤΟΥΛ-ΜΠΑΧΑ
(1844-1921, επικεφαλής της Μπαχάι Πίστης από το 1892 έως το 1921)
«Ας δοξάζουµε το Θεό, για το ότι ο Δρ. Ζάµενχοφ επινόησε αυτή τη γλώσσα. Έχει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να γίνει το διεθνές µέσον αλληλοκατανόησης. Πρέπει να είµαστε όλοι χαρού- µενοι και να χρωστάµε ευγνωµοσύνη σ’ αυτό τον άνθρωπο για την ευγενική του προσπάθεια».
ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
(1920-1994, Υπουργός Πολιτισµού)
«Η Εσπεράντο ως όργανο συνεννόησης µεταξύ αλλοεθνών προάγει την παγκόσµια επικοινωνία, συναδέλφωση και ειρήνη».