ΑΜΠΝΤΟΥΛ-ΜΠΑΧΑ
(1844-1921, επικεφαλής της Μπαχάι Πίστης από το 1892 έως το 1921)
«Ας δοξάζουµε το Θεό, για το ότι ο Δρ. Ζάµενχοφ επινόησε αυτή τη γλώσσα. Έχει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να γίνει το διεθνές µέσον αλληλοκατανόησης. Πρέπει να είµαστε όλοι χαρού- µενοι και να χρωστάµε ευγνωµοσύνη σ’ αυτό τον άνθρωπο για την ευγενική του προσπάθεια».
ΠΑΠΑΣ ΠΙΟΣ Ι'
(1835-1914)
«Αναγνωρίζω τη χρησιµότητα της Εσπεράντο στο να διατηρήσει την ενότητα µεταξύ των Καθολικών όλου του κόσµου. Η Εσπερά- ντο έχει µπροστά της µεγάλο µέλλον».
ΠΑΠΑΣ PIOΣ ΙΒ'
(1876-1958)
«Προβλέπω για την Εσπεράντο στο µέλλον του πολιτισµού θέση παρόµοια µε της Λατινικής του Μεσαίωνα. Ως παγκόσµια γλώσσα θα γίνει µετά από µερικά χρόνια όργανο για ειρήνη και ενότητα των λαών».
ΠΑΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΓ'
(1881-1963)
«Η Εσπεράντο είναι η σύγχρονη παγκόσµια γλώσσα».
ΠΑΠΑΣ ΙΩΝΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ Β'
(1920-2005)
Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο Πάπας, απευθύνοντας την καθιερωµένη πασχαλινή ευχή του στους πιστούς, συµπεριέλαβε και την Εσπεράντο στις πολλές γλώσσες, στις οποίες εκφράζει αυτή την ευχή. Συγκεκριµένα εκείνη την πρώτη φόρα, µιλώντας στην Εσπεράντο, είπε: «Απευθύνω καλωσόρισµα προς τους νεαρούς προσκυνητές απ’ όλο τον κόσµο και στην Εσπεράντο, αυτή τη µέρα της παγκόσµιας αδελφοσύνης που µας βρίσκει ενωµένους σαν παιδιά ενός και του αυτού πατέρα, στο όνοµα του Χριστού...» (15/8/1991). Έκτοτε, κάθε Πάσχα, ο Πάπας λέει το "Χριστός Ανέστη", εκτός των άλλων γλωσσών και στην Εσπεράντο.
ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ Ζ'
(1841-1910, Βασιλιάς της Μ. Βρετανίας)
«Έχω την γνώµη ότι η Εσπεράντο είναι µεγάλο ευεργέτηµα για την ανθρωπότητα και εκφράζω την επιθυµία να έχει την πιο πλήρη και πιο ταχεία επιτυχία».
ΑΛΦΟΝΣΟΣ ΙΓ'
(1886-1941, Βασιλιάς της Ισπανίας)
«Μπορείτε να µε αντιµετωπίζετε όχι µόνο ως φίλο της Εσπεράντο, αλλά ως εσπεραντιστή».
ΜΑΧΙΝΤΡΑ ΜΠΙΡ ΜΙΚΡΑΜ ΣΑΧ ΝΤΕΒ
(1920-1972, Βασιλιάς του Νεπάλ)
«Αν τα Ηνωµένα Έθνη αναγνώριζαν την Εσπεράντο και τη χρησι- µοποιούσαν στις εκδόσεις τους, τότε και το Νεπάλ θα ενίσχυε την ιδέα και θα προσπαθούσε να εισάγει αυτό το αποτελεσµατικό µέσον της διεθνούς αλληλοκατανόησης».
ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΠΕΝΙΝΤΕΝ-ΠΑΟΥΕΛ
(1857-1941, Άγγλος λόρδος, στρατηγός, ιδρυτής του προσκοπισµού)
«Μάθετε την Εσπεράντο. Δεν είναι δύσκολη, χρησιµοποιείται σε όλες τις χώρες. Θα µπορέσετε µ’ αυτήν να βρείτε συνεννόηση στο εξωτερικό».
ΕΜΜΕΡΙΧ ΚΑΛΜΑΝ
(1882-1953, Ούγγρος συνθέτης)
«Δεν κατέχω τη γλώσσα Εσπεράντο, αλλά, σύµφωνα µε όσα είδα και άκουσα µέχρι τώρα, βρίσκω ότι είναι πολύ µελωδική και εύηχη, προφανώς επειδή επιλέχθηκαν από κάθε γλώσσα οι πιο όµορφες λέξεις. Από κάθε άποψη η ιδέα είναι σπουδαία και µεγαλειώδης και µένει το ερώτηµα “άραγε θα βρεθούν αρκετοί ιδεαλιστές να υποστηρίξουν αυτή τη µεγάλη προσέγγιση της ανθρωπότητας;”, γιατί πιστεύω, ότι οι πιο µεγάλες διαφορές δηµιουργούνται από το γεγονός ότι ο ένας δεν καταλαβαίνει τον άλλο».
ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ
(1938-2018, Γενικός Γραµµατέας Ο.Η.Ε.)
«Είµαι ευγνώµων στον Παγκόσµιο Εσπεραντικό Σύλλογο για τη διαρκή εργασία του στην προώθηση της γλώσσας ως µέσου συνένωσης των ανθρώπων και για την επιθυµία του να εορτάσει επίσηµα την 50ή επέτειο της Παγκόσµιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων».
ΑΜΑΝΤΟΥ-ΜΑΧΤΑΡ Μ’ ΜΠΟΟΥ
(1921-, Γενικός Διευθυντής της UNESCO)
«Αυτό είναι το πρώτο διεθνές συνέδριο, στο οποίο έζησα το γεγονός, ότι η γλώσσα ενώνει και δεν διαιρεί τους ανθρώπους. Αν όλοι οι άνθρωποι µπορούσαν να επικοινωνήσουν όπως εσείς, οι εσπεραντιστές, δε θα υπήρχαν οι σηµερινές εντάσεις στον κόσµο».
ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΜΑΓΙΟΡ
(1934-, Γενικός Διευθυντής της UNESCO)
«Η UNESCO θεωρεί την εσπεραντική κίνηση σπουδαίο παράγοντα στην αµοιβαία κατανόηση µεταξύ των εθνών και στη διεθνή συνεργασία και ειρήνη. Ο σηµερινός κόσµος µας χρειάζεται ενίσχυση των µέσων επικοινωνίας, χρειάζεται κοινή γλώσσα, σε πραγµατική και µεταφορική έννοια».
ΙΡΙΝΙΝΑ ΜΠΟΚΟΒΑ
(1952-, Γενική Διευθύντρια UNESCO)
«Συνεισφέρετε στην προώθηση των ιδεωδών της ειρήνης, της ελευθερίας, της προόδου και της αλληλεγγύης…Η εσπεραντική κίνηση, που δηµιουργήθηκε πριν από 100 και πλέον χρόνια, µε επιµονή προάγει την ισότητα µεταξύ των γλωσσών, των πολιτισµών και των λαών του κόσµου. Η UNESCO χειροκροτεί τις τεράστιες προσπάθειες των εσπεραντιστών, παντού στον κόσµο, κατά τις τελευταίες δεκαετίες».
ΡΑΛΦ ΛΙΝΤΣΑΪ ΧΑΡΡΥ
(1917-2002, Διπλωµάτης, πρέσβης της Αυστραλίας στα Ηνωµένα ΄Εθνη, εσπεραντιστής,)
«Η Εσπεράντο δεν χρησιµεύει µόνο στις διεθνείς και διακρατικές σχέσεις, αλλά και στις σχέσεις µεταξύ των απλών ανθρώπων. Με την Εσπεράντο έχουµε πρόσβαση στη λογοτεχνία των άλλων χω- ρών και µπορούµε να µιλάµε άµεσα και χωρίς προβλήµατα σε φίλους από άλλες χώρες».
ΑΛΜΠΕΡΤ ΧΟΥΑΝΤΟΡΕΝΑ
(1950-, Κουβανός παγκόσµιας φήµης αθλητής. Ολυµπιονίκης. Υπουργός Αθλητισµού της Κούβας)
Θερµός υποστηρικτής της Εσπεράντο. Μέλος της “Τιµητικής Επιτροπής” που έθεσε υπό την αιγίδα της το 75ο Παγκόσµιο Ε- σπεραντικό Συνέδριο, το 1990 στην Αβάνα.
ΠΕΛΕ
(1940-2022, Βραζιλιάνος, “βασιλιάς” του ποδοσφαίρου)
«Η Εσπεράντο θα είναι πολύ χρήσιµη για τους αθλητές γενικά, στο να πλησιάσει ο ένας τον άλλο και θα διευκολύνει τις φιλικές και αθλητικές σχέσεις τους».
ΕΝΡΙΚΟ ΜΑΣΙΑΣ
(1938-, Γάλλος τραγουδιστής)
«Μου αρέσει η γλώσσα σας, γιατί ενώνει τους καλοπροαίρετους ανθρώπους».
ΜΑΪΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ
(1958-2009, Αµερικανός τραγουδιστής, χορευτής, τραγουδοποιός και παραγωγός, γνωστός ως “Βασιλιάς της Ποπ”).
Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, στο βίντεοκλιπ του HIStory για για την ειρήνη, επέλεξε ως γλώσσα την Εσπεράντο.