ΜΑΟ ΤΣΕ-ΤΟΥΝΓΚ 

(1893-1976, Κινέζος ηγέτης, αναµορφωτής και δηµιουργός της νέας Κίνας) 

«Αν κάποιος εκλαµβάνει την Εσπεράντο ως µέσο που εισάγει ιδέα πραγµατικά διεθνιστική και ιδέα πραγµατικά επαναστατική, τότε η Εσπεράντο µπορεί και πρέπει να µαθαίνεται». (1939) 

 

 

 

 

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΜΙΤΕΡΑΝ 

(1916-1996, Πρόεδρος της Γαλλικής Δηµοκρατίας) 

«Καθετί που βοηθά στην προσέγγιση των λαών και επιτρέπει την καλύτερη διεθνή αλληλοκατανόηση, µπορεί να έχει µόνο την πλήρη υποστήριξή µου. Αυτό εξηγεί µε πόση συµπάθεια οι φίλοι µου και εγώ προσωπικά από καιρό παρακολουθούµε τη δραστηριότητα των εσπεραντιστών για την εσπεραντική κίνηση». 

 

 

 

 

 ΒΑΛΕΡΙ ΖΙΣΚΑΡ ΝΤ’ ΕΣΤΑΙΝ

(1926-2020, Πρόεδρος της Γαλλικής Δηµοκρατίας) 

«Επειδή µε ενδιαφέρει κάθε τι που συµβάλλει στη διευκόλυνση των διεθνών σχέσεων, επιθυµώ να σας διαβεβαιώσω ότι, παρότι εγώ ο ίδιος χρησιµοποιώ τρεις ξένες γλώσσες, προσφέρω στους εσπεραντιστές όλη τη συµπάθεια και υποστήριξή µου σε όλες τους τις δραστηριότητες». 

 

 

 

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ 

(1926-2016, Ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, Πρόεδρος της Κούβας)

«Καµία ηρωϊκή πράξη δεν είναι πιο µεγάλη απ’ αυτή που ο Ζάµενχοφ επιχείρησε». 

 

 

 

ΡΙXΑΡΤ ΦΟΝ ΒΑΪΤΣΕΚΕΡ 

(1912-2007, Πρόεδρος της Γερµανίας) 

«Η ιδέα της Εσπεράντο έχει αποδειχθεί δύναµη ζωής. Όσο περισσότερα τέτοια θετικά στοιχεία υπάρχουν, τόσο περισσότερο γίνεται πραγµατικότητα η ελπίδα, ότι κάποτε τα τείχη της ασυνεννοησίας θα γκρεµιστούν.... Η πληθώρα των πολιτισµών και η µία γλώσσα δεν συνιστούν οπωσδήποτε αντίθεση». 

 

 

 

 

ΤΙΤΟ 

(1892-1980, Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Στρατάρχης, εσπεραντιστής) 

«Μελέτησα την Εσπεράντο στη φυλακή, για µικρό χρονικό διάστηµα. Η εκµάθησή της ήταν εύκολη. Πρέπει να πω ότι η Εσπεράντο έχει απίστευτα πολλούς πολέµιους και ότι ορισµένοι τη θεωρούν νεκρή γλώσσα. Αλλά, επειδή η Εσπεράντο εξελίσσεται, έχω τη γνώµη ότι έχει µέλλον. Η Εσπεράντο έχει αληθινά παγκόσµιο χαρακτήρα. Η ιδέα της Εσπεράντο φυσικά θα έχει πάντα εχθρούς µεταξύ των αντιδραστικών, ιδιαίτερα µεταξύ των ακραίων αντιδραστικών». 

 

 

ΦΡΑΝΤΣ ΓΙΟΝΑΣ 

(1899-1974, Πρόεδρος της Αυστριακής Δηµοκρατίας, εσπεραντιστής,) 

«Ελπίζω, ότι η εσπεραντική κίνηση είναι τόσο ισχυρή, ώστε να προσελκύσει σ’ όλες τις χώρες πολλά νέα σε ηλικία άτοµα, τα οποία όχι µόνο θα είναι ιδεαλιστές και ενθουσιώδεις µε τη µεγάλη ιδέα της διεθνούς αλληλοκατανόησης, αλλά επίσης τόσο δραστήριοι στην πράξη, ώστε να κερδίσουν µε την πρακτική εφαρµογή της Εσπεράντο πολλούς φίλους, οι οποίοι αργότερα θα συνεισφέρουν στην πιο πλατιά ευδοκίµηση της Εσπεράντο». 

 

 

 

ΛΟΥΙΤΖΙ ΕΪΝΑΟΥΝΤΙ 

(1874-1961, Πρόεδρος της Ιταλικής Δηµοκρατίας) 

«Επιθυµώ ταυτόχρονα µε το χαιρετιστήριο µήνυµά µου, να δε- χθείτε την οφειλόµενη απόλυτη εκτίµησή µου σε όλους όσοι συνεισφέρουν στο µεγαλόπνοο έργο για την προσέγγιση των λαών». 

 

 

 

 

ΓΙΑΝΟΣ ΚΑΝΤΑΡ 

(1912-1989, Επί 32 χρόνια Ηγέτης της Ουγγαρίας) 

«Η ανθρωπιστική κίνησή σας συνεισέφερε σ’ αυτό, στο ότι η ελπίδα, που περιέχεται στο όνοµα της γλώσσας σας, µπορεί να γίνει πραγµατικότητα, αναφορικά µε το ειρηνικό µέλλον της ανθρωπότητας και τις ειρηνικές διακρατικές επαφές». 

 

 

 

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΕΛΝΤΓΙΑΡΝ 

(1916-1982, Πρόεδρος της Ισλανδικής Δηµοκρατίας) 

«Η πραγµατοποίηση πολυεθνικών συνδιασκέψεων εξυπηρετεί σε µεγάλο βαθµό την παγκόσµια ειρήνη. Αυτό, σε πολύ µεγάλο βαθµό, ισχύει για τα συνέδρια των εσπεραντιστών, που µε τη διεθνή τους γλώσσα αποσκοπούν στην ενδυνάµωση της φιλίας, της κατανόησης και της ειρήνης µεταξύ των ανθρώπων και των λαών όλου του κόσµου. Είναι πράγµατι ευγενής ο στόχος». 

 

 

 

ΧΑΝΣ ΧΟΥΡΛΙΜΑΝ 

(1918-1994, Οµοσπονδιακός Πρόεδρος της Ελβετίας) 

«Η εσπεραντική κίνησή σας απέκτησε µεγάλη αξία στον τοµέα που αφορά την καλύτερη κατανόηση µεταξύ ανθρώπων διαφορετικών γλωσσών και πολιτιστικών παραδόσεων. Συµβάλλει στην ανάπτυξη και σύσφιξη των προσωπικών σχέσεων σε παγκόσµια κλίµακα». 

 

 

 

ΣΤΙΠΕ ΜΕΣΙΤΣ 

(1934-, Πρόεδρος της Κροατίας) 

«Ελπίζω ότι, επίσης η Εσπεράντο θα βρει θέση στη µελλοντική Ευρωπαϊκή Ένωση». 

 

 

 

 

ΜΑΙΚΛ ΝΤ. ΧΙΓΚΙΝΣ 

 (1941-, Πρόεδρος της Ιρλανδίας)

«Κατά τα 125 χρόνια της ύπαρξής της, η Εσπεράντο έγινε ένα µικρό, αλλά αξιοσηµείωτο µέρος της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονοµιάς µας. Όταν ο Δρ Λάζαρος - Λουδοβίκος Ζάµενχοφ παρουσίασε την νέα του γλώσσα στη Βαρσοβία το 1887, µόλις που θα µπορούσε να φανταστεί τη µελλοντική της διαδροµή: παραγωγή πλούσιας λογοτεχνίας, και πρωτότυπης και µεταφρασµένης, επίπονες προσπάθειες να γίνει αποδεκτή στην Κοινωνία των Εθνών το 1920, καταπίεση από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, κυρίως στη Γερµανία και στη Σοβιετική Ένωση κατά τη δεκαετία του 1930. Αλλά θα ήταν ευτυχής για την ικανοποιητική επιτυχίς της γλώσσας του, που τώρα οµιλείται ευχερώς στις περισσότερες χώρες του κόσµου». 

 

 

ΛΕΟΝ ΜΠΛΟΥΜ 

(1872-1950, Πρωθυπουργός της Γαλλίας) 

«Θα επιθυµούσα να διδάσκεται η Εσπεράντο σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα χωριά, πράγµα που θα αποτελούσε παράγοντα αλληλο κατανόησης µεταξύ των λαών και το καλύτερο µέσον για τη διατήρηση της παγκόσµιας ειρήνης». 

 

 

 

ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ 

(1927-1986, Πρωθυπουργός της Σουηδίας) 

«Νοµίζω ότι η εσπεραντική κίνηση έθεσε ένα µέρος από τα θεµέλια του διεθνούς ενδιαφέροντος που σήµερα απασχολεί την εργατική τάξη. Γι’ αυτό είναι πέρα για πέρα φανερό ότι η Εσπεράντο θα έχει στο µέλλον ένα σοβαρό καθήκον στην επίσπευση της παγκόσµιας συνεννόησης και συνεργασίας». 

 

 

 

ΒΙΛΛΕΜ ΝΤΡΙΣ 

(1886-1988, Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, εσπεραντιστής) 

«Οπωσδήποτε πρέπει να αφυπνίσουµε και να παρακινήσουµε τα Ηνωµένα Έθνη να αποδεχθούν την ιδέα της εισαγωγής της Εσπε- ράντο σε όλα τα σχολεία του κόσµου». 

 

 

 

 

 ΡΟΜΠΕΡΤ Φ. ΚΕΝΝΕΤΥ

(1925-1968, Αµερικανός γερουσιαστής, υπουργός Δικαιοσύνης) 

«Είναι προφανές ότι µια ουδέτερη γλώσσα θα µπορούσε να χρη σιµοποιηθεί ως όργανο επικοινωνίας µεταξύ διαφόρων εθνών του κόσµου. Η Εσπεράντο είναι από παλιά ένας από τους βασικότερους διεκδικητές του ρόλου αυτού. Ελπίζω να πληροφορούµαι συνεχώς για τη δραστηριότητα σχετικά µ’ αυτό το ζήτηµα. Η παγκόσµια ειρήνη πρέπει να έρθει µε τους δεσµούς της γλώσσας». 

 

 

 

ΧΟΥΑΝ ΧΟΥΑ 

(1913-2010, Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, αντιπρόεδρος της Κινεζικής Βουλής,) 

«Παρ’ όλο που, δυστυχώς, δεν έµαθα την Εσπεράντο, έχω πλήρη συναίσθηση ότι είναι ένα σπουδαίο ιδεώδες, µια µεγάλη προσπάθεια, καθώς επίσης και µεγάλη πρακτική. Η 100χρονη ύπαρξη και εξέλιξή της αποδεικνύει πλήρως τη µεγάλη δυνατότητα επιβίωσής της....Από τη γέννηση της συνδέεται µε ειρηνιστικά ιδεώδη. Γι’ αυτό κάθε χρόνο το συνέδριο της Εσπεράντο είναι η επίσηµη διακήρυξη του ειρηνιστικού δυναµικού των εσπεραντιστών. Τέτοιο είναι ακριβώς το φετινό, που είναι ιδιαίτερα σηµαντικό ως µία από τις σπουδαίες δραστηριότητες του Διεθνούς Έτους Ερήνης». 

 

 

ΝΓΚΟΥΓΙΕΝ ΦΟΥ ΤΡΟΝΓΚ 

(1951-, Αντιπρόεδρος του Βιετνάµ) 

«Με τα 125 χρόνια ιστορίας και εξέλιξής της, η Εσπεράντο, αποδεκτή πλέον σε πολλές χώρες του κόσµου, έγινε η Διεθνής Γλώσσα, η οποία συνέδραµε θετικά στην ενδυνάµωση της φιλίας και της αλληλεγγύης µεταξύ των λαών για την ειρήνη και την ανάπτυξη. Η Εσπεράντο είναι η Διεθνής Γλώσσα, γνωστή ως γλώσσα της καλής θέλησης και της ισότητας. Χρησιµοποιώντας την, όλοι οι άνθρωποι και οι λαοί, είναι ίσοι µεταξύ τους χάρη στην κοινή γλώσσα τους και δεν επηρεάζονται από οποιαδήποτε πολιτιστική διαφορετικότητα». 

 

 

 

ΙΝΓΚΕΜΟΥΝΤ ΜΠΕΝΓΚΤΣΟΝ 

(1919-2000, Πρόεδρος της Σουηδικής Βουλής, εσπεραντιστής) 

«Είναι προφανές, ότι όλος ο κόσµος χρειάζεται τη γλώσσα Εσπεράντο, και όχι µόνο οι εσπεραντιστές, και ελπίζω ότι είναι δυνατόν να διατηρηθεί η ατµόσφαιρα των φιλικών σχέσεων, όταν προσφέρουµε τη γλώσσα για µια πιο γενική χρήση σε όλους τους τοµείς της ανθρώπινης δραστηριότητας». 

 

 

 

 

ΡΟΜΑΝ ΜΑΛΙΝΟΦΣΚΙ 

(1935-2021, Πρόεδρος της Πολωνικής Βουλής) 

«Στην εσπεραντική κίνησή σας, που έγινε και δική µου, εύχοµαι επιτυχίες στο όνοµα των κοινών σκοπών µας, την αλληλοκατανόηση, τη φιλία και τη συνεργασία στη νίκη της ιδέας της σταθερής ειρήνης πάνω τη γη». 

 

 

 

 

ΤΣΕΝ ΧΑΟΣΟΥ 

(1942-, Αντιδήµαρχος του Πεκίνου, Υφυπουργός, εσπεραντι- στής) 

«Ο Θεός έσπειρε δυσαρµονία µεταξύ των διαφόρων λαών και έτσι δηµιουργήθηκαν διαφορετικές γλώσσες στον κόσµο. Ως ύπαρξη της ανθρωπότητας δεν είµαι αδύναµος µπροστά στο Θεό. Και πριν από 100 χρόνια ένας δραστήριος Πολωνός δηµιούργησε µια πρόκληση στο Θεό. Έφτιαξε µια τεχνητή γλώσσα, µια γέφυρα αλληλοκατανόησης µεταξύ όλων των λαών και έτσι επιτάχυνε τη µεγάλη ενότητα της ανθρωπότητας. Όπως όλοι ξέρουν, αυτός ο Πολωνός, ο Δρ Ζάµενχοφ, είναι άξιος κάθε σεβασµού. Η τεχνητή γλώσσα του δεν είναι τίποτε άλλο από την Εσπεράντο, που τώρα είναι πολύ διαδοµένη πάνω στη γη». 

 

Χρησιμοποιούμε κούκις/ Ni uzas kuketojn
Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο μας, συμφωνείτε με τη χρήση των κούκις.
Por provizi al vi la plej bonan interretan sperton, ĉi tiu retejo uzas kuketojn. Uzante nian retejon, vi konsentas pri la uzo de kuketoj.