ΓΚΑΝΤΙ
(1869-1948, Ινδός φιλόσοφος, πρωτεργάτης της ανεξαρτησίας της Ινδίας, επονοµαζόµενος Mahatma=Μεγάλο πνεύµα)
«Είµαι υπέρ ενός οµοιόµορφου ηµερολογίου, όπως είµαι υπέρ ενός κοινού νοµίσµατος, για όλες τις χώρες, και υπέρ µιας διεθνούς βο- ηθητικής γλώσσας, όπως η Εσπεράντο, για όλους του λαούς».
ΒΙΝΟΜΠΑ ΜΠΧΑΒΕ
(1895-1982, Ινδός φιλόσοφος, κοινωνικός µεταρρυθµιστής)
«Αυτή η γλώσσα (Εσπεράντο) είναι µεγάλο και άγιο δηµιούργηµα για την εξάπλωση της παγκόσµιας αδελφοσύνης. Τι µεγαλειώδης ιδέα ήταν αυτή του Ζάµενχοφ, όταν αντιλήφθηκε ότι η κοινή γλώσ- σα θα µπορούσε να ενώσει τους ανθρώπους; Ο άνθρωπος που αφιερώνει τη ζωή του σ’ αυτή την ιδέα είναι για µένα άγιος και “mahatma” (µεγάλο πνεύµα)». Ο Βινόµπα Μπχαβέ έµαθε την Εσπεράντο και δήλωσε: «Θεωρήστε µε ως έναν επιπλέον στρατιώτη του εσπεραντικού στρατού».
ΑΝΤΑΜ ΣΑΦ
(1913-2006, Πολωνός µαρξιστής φιλόσοφος, µέλος του προε- δρείου της Ακαδηµίας των Επιστηµών της Πολωνίας)
«Η Εσπεράντο δοκιµάστηκε µε επιτυχία στην πράξη για 75 χρόνια και είναι η πιο διαδεδοµένη. Δίνει τη δυνατότητα στην ανθρωπό- τητα να ξεπεράσει τους γλωσσικούς φραγµούς».
ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΣΠΕΝΣΕΡ
(1820-1903, Άγγλος φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, ιδρυτής της θεω- ρίας της Εξέλιξης)
«Θεωρώ απόλυτα δυνατή και πιθανή τη συµφωνία για µια γλώσσα τεχνητή για παγκόσµια χρήση».
ΟΥΛΙΑΜ ΤΖΕΙΜΣ
(1842-1910, Αµερικανός καθηγητής, φιλόσοφος, δηµιουργός του Πραγµατισµού)
«Φανταστείτε αν είχαµε διαφορετικούς τρόπους γραφής της µουσι- κής για κάθε έθνος, αντί ενός κοινού. Λοιπόν, στον ανθρώπινο λό- γο και στην άλληλοκατανόηση ζούµε σε τέτοια αταξία και αναρχία. Ο Δρ Ζάµενχοφ δίνει το κλειδί της µουσικής λύσης, το όργανο της αρµονικής συ- νεννόησης».