ΜΑΞ ΜΟΥΛΕΡ
(1823-1900, Γερµανός, καθηγητής γλωσσολογίας, φιλόλογος, α- νατολιστής)
«Είχα συχνά την ευκαιρία να εκφράσω την άποψή µου για την αξία των διαφόρων προσπαθειών υπέρ µιας παγκόσµιας γλώσσας. Κάθε µία είχε τις δικές της καλές ή κακές πλευρές, αλλά σίγουρα πρέπει να τοποθετήσω την Εσπεράντο στην πιο υψηλή θέση µεταξύ των α- νταγωνιστριών της.... Είχα την πρόθεση να δείξω ότι η επεξεργασία τεχνητής γλώσσας δεν περιέχει τίποτα αδύνατο για εκείνους που συνήθισαν να εκφρά- ζονται σε γλώσσα φυσική και ακόµα περισσότερο, ότι τέτοια γλώσσα µπορεί να είναι οµαλότερη, τελειότερη και ευκολότερη από οποιαδήποτε φυσική γλώσσα της ανθρωπότητας».
ΑΝΤΟΥΑΝ ΜΕΓΙΕ
(1866-1936, Γάλλος, καθηγητής γλωσσολογίας)
«Οι Αρχές στις οποίες στηρίζεται η Εσπεράντο είναι καλές. Η δυ- νατότητα δηµιουργίας τεχνητής γλώσσας, εύκολα κατανοητής, εύ- κολης στην εκµάθηση και ωφέλιµης στη χρήση της, έχουν από- δειχθεί στην πράξη. Κάθε θεωρητική συζήτηση είναι περιττή, η Ε- σπεράντο άρχισε να λειτουργεί».
ΜΑΡΙΟ ΠΕΙ
(1901-1978, Ιταλο-Αµερικανός, καθηγητής γλωσσολογίας, γνώστης 30 γλωσσών, συγγραφέας)
«Τεχνητή γλώσσα, όπως η Εσπεράντο, που έχει το πλεονέκτηµα της απόλυτης ουδετερότητας, εύκολη στην εκµάθηση, µε απόλυτη φωνητικότητα και κανονικότητα, ενδεχόµενα να επιτύχει εκεί όπου οι εθνικές γλώσσες απέτυχαν. Προτείνω τη διδασκαλία της Εσπεράντο ως βάση για ενδεχό- µενη περαιτέρω σπουδή των γλωσσών, επισηµαίνοντας ταυτόχρονα, ότι αυτή η ίδια είναι χρήσιµο όργανο επικοινωνίας σε πολλές χώρες του κόσµου».
ΜΑΧΟΜΕΤ ΙΣΑΓΕΦ
(1928-2011, Ρώσος, καθηγητής γλωσσολογίας, πρόεδρος της γλωσσολογι-κής οµάδας της Σοβιετικής Ακαδηµίας των Επιστηµών, εσπεραντιστής)
«Η µέχρι τώρα ιστορία της Εσπεράντο είναι ένα µοναδικό, µεγαλειώδες και επιτυχηµένο πείραµα. Αποδείχθηκε ότι η τεχνητή γλώσσα είναι εφικτή, ότι υπάρχει και ότι ανθεί. Καµία εθνική γλώσσα δενµπορεί να παίξει το ρόλο της διεθνούς γλώσσας».