ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΝΤΙΖΕΛ

(1858-1913, Γερµανός µηχανικός, εφευρέτης του οµώνυµου θερµοκινητήρα) 

«Από πολλά χρόνια ενδιαφέροµαι για την Εσπεράντο. Αυτήν τη γλώσσα την εκτιµώ και λόγω της ειδικότητάς µου, του µηχανικού, που στόχο του έχει την εξοικονόµηση ενέργειας. Σκοπός της Εσπεράντο είναι να εξοικονοµηθεί χρόνος, ενέργεια, εργασία, χρήµα και να επιταχυνθούν και να απλοποιηθούν οι διεθνείς σχέσεις. Είναι δύσκολο να κατάλάβει κανείς τα εµπόδια που ακόµα ορθώνονται στην καθιέρωση αυτού του τόσο χρήσιµου για την ανθρωπότητα οργάνου. Θεωρώ τη χρήση της Εσπεράντο ως αναγκαιότατο όρο για την ειρήνη και τον πολιτισµό». 

 

 

ΑΝΤΡΕ ΜΙΣΕΛΕΝ 

(1853-1931, Γάλλος, µεγαλοβιοµήχανος ελαστικών) 

«Νοµίζω ότι στον κόσµο υπάρχουν 1050 γλώσσες και διάλεκτοι και ότι η Βίβλος έχει µεταφραστεί σε 349 γλώσσες. Μου φαίνεται, ότι θα ήταν πιο απλό να γνωρίζαµε µια γλώσσα, την Εσπεράντο, για τις συναλλαγές». 

 

 

 

 

ΛΟΥΙ ΛΟΥΜΙΕΡ 

(1864-1948, Γάλλος χηµικός, εφευρέτης του Κινηµατογράφου) 

«Είµαι πεπεισµένος ότι η γενίκευση της χρήσης της Εσπεράντο θα µπορούσε να έχει τα πιο ευτυχή αποτελέσµατα για τις διεθνείς σχέσεις και τη διασφάλιση της παγκόσµιας ειρήνης». 

 

 

 

 

ΓΟΥΣΤΑΒΟΣ ΆΙΦΕΛ 

(1832-1923, Γάλλος µηχανικός-αρχιτέκτονας, κατασκευαστής του οµώνυµου Πύργου) 

«Εσπεράντο…µολονότι ο ίδιος ποτέ δεν είχα το θάρρος να τη µά- θω, πράγµα για το οποίο η µεγάλη µου ηλικία µπορεί να µε δικαιολογήσει, θα τη συνιστώ συνέχεια στους νέους, καθότι είναι ένα α- πό τα πιο εύκολα πράγµατα που µπορεί να µάθουν κάποια στιγµή». 

 

 

 

 

ΑΡΥ ΣΤΕΡΝΦΙΛΝΤ 

(1905-1980, Πολωνός, ιδιοφυία στην Αστροφυσική. Εργάστηκε στο Ίδρυµα Διαστηµικού Ερευνητικού Προγράµµατος της Σοβιετικής Ένωσης. Πάνω στις µελέτες και στα ερευνητικά του προγράµµατα έγινε η εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου “Σπούτνικ” το 1957 και του πρώτου διαστηµικού λεωφορίου “Σογιούζ” το 1961). 

«Εύχοµαι στην Εσπεράντο, στο όνοµα του παγκόσµιου πολιτισµού και της παγκόσµιας ειρήνης, συνέχιση και νικητήρια εξέλιξη».