ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ 

(1920-1994, Υπουργός Πολιτισµού) 

«Η Εσπεράντο ως όργανο συνεννόησης µεταξύ αλλοεθνών προάγει την παγκόσµια επικοινωνία, συναδέλφωση και ειρήνη». 

 

 

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ 

(1930-2021, Υπουργός Εµπορίου) 

«Η Ελλάς, µαζί µε άλλες ειρηνικές χώρες, πιστεύει ότι αποτελεί σπουδαία προσπάθεια για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης µεταξύ των λαών το να αφιερωθεί κανείς σε µια κοινή γλώσσα που εκµηδενίζει τον ανταγωνισµό και οδηγεί στην υλοποίηση αυτής της διαρκούς ειρήνης, που την αναζητά όλος ο κόσµος». 

 

 

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΤΗΣ 

(1915-2013, Υπουργός Β. Ελλάδος) 

«Η Εσπεράντο, το πιο επιτυχηµένο όργανο για τις σχέσεις και την αλληλοκατανόηση των λαών, πιστεύω ότι βοηθά σπουδαία στη στερέωση της ειρήνης, στην αγάπη και στη φιλία της ανθρωπότητας». 

 

 

 

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ 

(1913-1983, Δήµαρχος Αθηναίων) 

«Το συνέδριό σας, το Παγκόσµιο Εσπεραντικό Συνέδριο, που ενώνει όλους εκείνους που αγωνίζονται και µάχονται για τη διάδοση και αποδοχή της Εσπεράντο, ως γλώσσας της διεθνούς αµοιβαίας κατανόησης και επικοινωνίας, αναµφίβολα συνεισφέρει στην αλληλοκατανόηση και συνεργασία µεταξύ των λαών όλου του κόσµου, καθώς και στη διεύρυνση της αγάπης και της φιλίας µεταξύ τους για την ειρήνη πάνω στη γη». 

 

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΗΣ 

(1928-2012, Δήµαρχος Αθηναίων) 

 «Με λέξεις σκεπτόµαστε. Με λέξεις εκφραζόµαστε. Και οι πιο πλούσιοι διαλογισµοί προϋποθέτουν πιο πλούσια γλώσσα. Εποµένως, µια κοινή γλώσσα, που υπάρχει παράλληλα µε τις εθνικές µας γλώσσες, θα ήταν αναµφίβολα πάρα πολύ χρήσιµη και θα µπορούσε να δυναµώσει τα θεµέλια της κάθε τοπικής και διεθνούς συνεργασίας. Μια τέτοια γλώσσα θα πολλαπλασίαζε τους τοµείς δραστηριότητας των λαών µας, θα άνοιγε καινούργιο κεφάλαιο στην ανταλλαγή των πληροφοριών και των πολιτιστικών επαφών, θα ενίσχυε την αλληλογνωριµία και την παραδοσιακή φιλία των βαλκανικών χωρών. Μου δίνει χαρά το γεγονός, ότι το 2ο Συνέδριό σας γίνεται στην πόλη µας, που φέτος γιορτάζει τα 150 χρόνια από την ανακήρυξή της σε πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους».

 

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

(1918-1982, Δήµαρχος Θεσσαλονίκης) 

«Ως Δήµαρχος της Θεσσαλονίκης γεµάτος χαρά χαιρετίζω την απόφαση για τη διοργάνωση του 32ου Διεθνούς Εσπεραντικού Συνεδρίου Νέων στη φοιτητική εστία του Αριστοτελείου Πανεπιστηµιου, από τις 24 µέχρι τις 31 Ιουλίου 1976. Ανυπόµονα αναµένω να σφίξω θερµά το χέρι κάθε συνέδρου, να τους καλωσορίσω όλους στην πόλη του Αγίου Δηµητρίου και να ευχηθώ πλήρη επιτυχία στην εργασία τους». 

 

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΡΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ 

(1932-2018, Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Πολιτισµού, συγγραφέας) 

«…Στις µέρες µας, που οι ανθρώπινες αξίες µετριούνται µε µικρό µέτρο και το ερωτηµατικό για το “αύριο” παίρνει κάθε µέρα και µεγαλύτερες διαστάσεις… Στις µέρες µας τούτες λοιπόν, υπάρχουν κάποιοι που στέκουνε ακόµα όρθιοι και µεθάνε µε την άρνηση σε ό,τι έχει βία, σε ό,τι έχει έλλειψη σεβασµού στον άνθρωπο, σε ό,τι δεν έχει οµορφιά. Και αυτοί είναι…Εδώ σταµατώ για να µην αποκαλύψω τους... Στους λίγους πρέπει να προστεθούν όλοι όσοι ασχολούνται µε τα βασικό στοιχείο της επικοινωνίας, µε το λόγο, και σεις και οι πριν από εσάς, που επί εκατό χρόνια στήνετε µια γλώσσα για να φέρετε τον άνθρωπο πιο κοντά στους ανθρώπους, ανήκετε στους εκλεκτούς. Για το λόγο αυτό αισθάνοµαι ιδιαίτερη χαρά που µου δίνεται η ευκαιρία, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισµού, να εγκαινιάσω την έκθεση βιβλίου της Εσπεράντο, µε την ευκαιρία της χρυσής επετείου των 100 χρόνων από τότε που γεννήθηκε και συνεχώς αναπτύσσεται. Εύχοµαι, αυτή η επικοινωνία, που επιδιώκετε µέσα από τη γλώσσα, να γίνει ολοκληρωµένη πραγµατικότητα για το καλό όλων µας, για το καλό της ανθρωπότητας». 

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ 

(1937-, καθηγητής, φιλόλογος, θεατρολόγος, δηµοσιογράφος) 

«Η τεχνητή αυτή γλώσσα (Εσπεράντο) είναι καρπός µιας ολόκληρης ιδεολογίας, που έχει ως άξονα την ενότητα λαών, ηθών και ιδεών και µέθοδο µια κοινή γλώσσα, απλή, ευσύνοπτη, ευµέθοδη και εύκολη». 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Ν. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ 

(1941-, καθηγητής Ε.Μ.Π., συγγραφέας) 

Προτείνει την Εσπεράντο ως το µόνο ή έστω παρόµοιο γλωσσικό µέσον επικοινωνίας όλων των λαών της γης στην Πολιτεία της Φιλοκοσµίας που οραµατίζεται και θαυµάσια περιγράφει στο έργο του «Το βιβλίο της Ανθρωπότητας: Το “Ευφυές Σχέδιο” του ανθρώπου» (2011).