1887 (27/4). Εκδίδεται στη Βαρσοβία το πρώτο εγχειρίδιο της γλώσσας του Λουδοβίκου Λάζαρου Ζάμενχοφ, στη Ρωσική, "Διεθνής γλώσσα. Πρόλογος και πλήρες εγχειρίδιο" (για Ρώσους) [Международный языкъ. Предисловіе и полный учебникъ (por Rusoj)].
1889. Κυκλοφορεί στη Νυρεμβέργη το πρώτο μηνιαίο περιοδικό της κίνησης "Ο Εσπεραντιστής" (La Esperantisto).
1892. Ιδρύεται στην Πετρούπολη ο πρώτος εσπεραντικός σύλλογος του κόσμου, Ελπίδα (Espero).
1893. Εμφανίζεται στη Νυρεμβέργη η πρώτη εσπεραντική ποιητική ανθολογία "Η Λύρα των Εσπεραντιστών" (La Liro de la Esperantistoj) του Antoni Grabowski, με 110 ποιήματα, 33 εσπεραντιστών λογοτεχνών.
1903. Ο Ζάμενχοφ εκδίδει στο Παρίσι το μνημειώδες έργο "Θεμελιώδης Χρηστομάθεια της γλώσσας Εσπεράντο" (Fundamenta Krestomatio de la lingvo Esperanto), που περιλαμβάνει επιλεγμένα ποιήματα και άλλα κείμενα διαφόρων συγγραφέων, υποδείγματα της ορθής Εσπεράντο.
1905. Εκδίδεται στο Παρίσι το θεμελιώδες έργο του Ζάμενχοφ "Θεμέλιο της Εσπεράντο" (Fundamentο de Esperanto), που περιλαμβάνει τους θεμελιώδεις και αμετάβλητους γραμματικούς και άλλους κανόνες της γλώσσας.
1905 (5-12/8). Πραγματοποιείται το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Εσπεράντο στην πόλη Boulogne-sur-Mer (Γαλλία), με τη συμμετοχή 688 εσπεραντιστών, από 20 χώρες. Ιδρύεται το πρώτο εποπτικό γλωσσικό όργανο, η Γλωσσική Επιτροπή (Lingva Komitato), με 95 μέλη.
1908 (28/4). Ιδρύεται στη Γενεύη, από τον Ελβετό Hector Hodler και τους Γάλλους Samuel Meyer, Aphonse Carles και Théophile Rousseau, ο Παγκόσμιος Εσπεραντικός Σύλλογος (Universala Esperanto-Asocio, UEA).
1908. Ιδρύεται το ανώτατο γλωσσικό όργανο της εσπεραντικής κίνησης, η Ακαδημία της Εσπεράντο (Akademio de Esperanto, AdE).
1910. Ο Ζάμενχοφ προτείνεται από Άγγλους βουλευτές ως υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης.
1921. O γενικός γραμματέας της Κοινωνίας των Εθνών, Ιάπωνας Nitobe Inazō, παρευρίσκεται στο 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Εσπεράντο (Πράγα), και σε ομιλία του χαρακτηρίζει την Εσπεράντο «Κινητήρια δύναμη της διεθνούς δημοκρατίας».
1936. Δίνεται το όνομα "Εσπεράντο" στον αστεροειδή 1461 της Κύριας Ζώνης των Αστεροειδών.
1938. Δίνεται το όνομα "Ζάμενχοφ" στον αστεροειδή 1462 της Κύριας Ζώνης των Αστεροειδών.
1954. Αναγνωρίζεται επισήμως η Εσπεράντο, ως γλώσσα και ως κίνηση, στη Γενική Συνέλευση της UNESCO, στο Moντεβιδέο της Ουρουουάης, και ο παγκόσμιος αυτός οργανισμός συνάπτει "Ειδικές Συμβουλευτικές Σχέσεις" με τον Παγκόσμιο Εσπεραντικό Σύλλογο (Universala Esperanto-Asocio, UEA).
1959. Επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του, η UNESCΟ κατατάσσει επισήμως τον Λουδοβίκο Λάζαρο Ζάμενχοφ μεταξύ των επιφανών του κόσμου, χαρακτηρίζοντάς τον «Σπουδαία προσωπικότητα, διεθνώς αναγνωρισμένη στον τομέα της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού» και εντάσ-σοντάς τον μεταξύ των "Μεγάλων Τέκνων της Ανθρωπότητας".
1977. Με απόφαση της ΝΑSΑ η Εσπεράντο συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των γλωσσών του "Χρυσού Δίσκου", που, μεταξύ άλλων πληροφοριών, περιέχει το μήνυμα της γης προς πιθανές εξωγήινες οντότητες, και εκτοξεύεται στο Διάστημα με τις διαστημικές ανιχνευτικές συσκευές Voyager 1 & 2.
1987. Επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την εμφάνιση της Εσπεράντο, ο Παγκόσμιος Εσπεραντικός Σύλλογος προτείνεται από διακεκριμένες προσωπικότητες όλου του κόσμου ως υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης.
1993. O Σύνδεσμος Εσπεραντόγλωσσων Συγγραφέων (Esperantlingva Verkista Asocio, EVA) γίνεται μέλος της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων (PEN International).
2007. Η Ένωση Εξεταστών Γλωσσών στην Ευρώπη (ALTE) εγκρίνει τη διεξαγωγή εξετάσεων και απονομή διπλωμάτων στην Εσπεράντο, σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς (Common European Framework of Reference for Languages, CEFR).
2008. Επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυσή του ο Παγκόσμιος Εσπεραντικός Σύλλογος (Universala Esperanto-Asocio, UEA) προτείνεται, από Ελβετούς βουλευτές, ως υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης.
2009 (15/12). Η Google, για την επέτειο των 150 ετών από τη γέννηση του Λουδοβίκου Λάζαρου Ζάμενχοφ, τροποποιεί το λογότυπό της, αντικαθιστώντας το γράμμα "l" με το σύμβολο της Εσπεράντο και προσθέτοντας τη φράση "150ά γενέθλια του Λ. Λ. Ζάμενχοφ / δημιουργού της Εσπεράντο ".
2012 (22/2). Η Google ανακοινώνει την ένταξη της Εσπεράντο, ως 64η, στις γλώσσες του συστήματος αυτόματης μετάφρασης.
2014. Η Πολωνία καταχωρεί την Εσπεράντο στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της.
2016. Η UNESCO, αποδεχόμενη πρόταση της Πολωνίας, Γερμανίας και Σλοβακίας, αποφασίζει να περιλάβει τον Λ. Λ. Ζάμενχοφ στον κατάλογο των επιφανών του κόσμου, που θα τιμηθούν το 2017, έτος κατά το οποίο θα συμπληρωθεούν 100 χρόνια από το θάνατό του.
2017. Μετά από πολυετή διακοπή της κυκλοφορίας του, η UNESCO επανεκδίδει το περιοδικό της, "Courier", σε έξι εθνικές γλώσσες (Κινεζική, Αγγλική, Γαλλική, Ρωσική, Ισπανική, Αραβική) και στην Εσπεράντο.
2017. Η Κροατία καταχωρεί την Εσπεράντο στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της.
2021. Η Παγκόσμια Εσπεραντική Οργάνωση Νέων (Tutmonda Esperantista Junulara Organizo, TEJO) γίνεται μέλος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, μέσω του οποίου εκπροσωπούνται μη κυβερνητικές οργανώσεις στα όργανα του ΟΗΕ, με "Ειδική Συμβουλευτική Σχέση".
Άλλες διεθνείς αναγνωρίσεις. Με την πάροδο του χρόνου και άλλοι διεθνείς οργανισμοί αναγνώρισαν την Εσπεράντο ως γλώσσα και ως κίνηση. Μεταξύ αυτών οι: Διεθνής Ερυθρός Σταυρός (1921), Διεθνής Ένωση Ραδιοφωνίας (1925), Διεθνής Τηλεγραφική Ένωση (1925), Διεθνής Ένωση Νεολαίας (1926), Διεθνής Ένωση Αστυνομικών (1950), Παγκόσμιο Γραφείο Προσκοπισμού (1964), Διεθνής Ομοσπονδία Οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών (1979), Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (1980), Διεθνής Σύνδεσμος Κυβερνητικής (1980), Γλωσσολογικός Σύνδεσμος των ΗΠΑ (1987), Διεθνής Αμνηστία (1990) και άλλοι.