Μετά την ευρύτατη γνωστοποίηση και διάδοση της Εσπεράντο και μετά την εντυπωσιακή ανάπτυξη της διεθνούς εσπεραντικής κίνησης, ο επινοητής και πρωτεργάτης της Λουδοβίκος Λάζαρος Ζάμενχοφ, έτυχε διεθνούς αναγνώρισης. Σε όλες τις πόλεις όπου διοργανώθηκαν Παγκόσμια Συνέδρια, στα οποία συμμετείχε και ο ίδιος (από το 1905 μέχρι το 1912), οι δημοτικές αρχές των πόλεων που τα φιλοξένησαν, τον υποδέχονταν με τιμές, τον προσκαλούσαν σε πανηγυρικές συνεδριάσεις τους και τον τιμούσαν με πολλούς τρόπους.

Αυτό βεβαίως συνεχίστηκε και μετά το θάνατό του, γιατί ο Ζάμενχοφ τιμάται επισήμως μέχρι και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί χαρακτηριστικά, ότι, το 1958, στη Βιέννη, κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του (φωτ.), παραβρέθηκε και μίλησε ο εσπεραντιστής δήμαρχος τότε της πόλης και μετέπειτα Πρόεδρος της Αυστριακής Δημοκρατίας, Φραντς Γιόνας, ενώ στα αποκαλυπτήρια του "Μνημείου Ζάμενχοφ" το 1990 στη μαρίνα Μσίντα της Βαλέτα, μίλησε για τη ζωή και το έργο του Ζάμενχοφ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μάλτας, Δρ Βίνσεντ Τάμπον.

Το όνομά του έχει δοθεί σε αμέτρητες οδούς, πλατείες, πάρκα, μνημεία κ.ά. Σύμφωνα με στατιστική του 2011 οι ονοματοδοσίες έχουν ξεπεράσει τις 1.400, σε 58 χώρες, εκ των οποίων 35 πρωτεύουσες, 18 στην Ευρώπη, 6 στην Ασία, 5 στην Αφρική, 4 στη Λατινική Αμερική, 2 στην Ωκεανία.

Χαρακτηριστικά τέτοιας μορφής στοιχεία της αναγνώρισής του είναι:

1905 (29 Ιουλίου). Παρίσι. Έγινε δεκτός, σε επίσημη εκδήλωση, από το Γάλλο υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, ΖανΜπατίστ Μπιενβενού - Μαρτάν. Την ίδια ημέρα, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμίλ Λουμπέ και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μορίς Ρουβιέ, υπέγραψαν τα σχετικά διατάγματα με τα οποία του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής και του επιδόθηκε το σχετικό μετάλλιο (φωτ. 1). 

1907. Κέιμπριτζ. Κατά τη διάρκεια του 3ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Εσπεράντο, ο δήμαρχος της πόλης, Στέις, του απένειμε το μετάλλιο της πόλης σε ειδική επίσημη εκδήλωση στο Δημαρχείο.  

1909. Βαρκελώνη. Κατά τη διοργάνωση του 5ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Εσπεράντο, ο βασιλιάς της Ισπανίας, Αλφόνσο ΧΙΙΙ, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης του συνεδρίου, του απένειμε το Μεγαλόσταυρο της Ισαβέλ Α' ντε λα Καστίγια (φωτ. 2).  

1910. Ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, προταθείς από τέσσερις Άγγλους βουλευτές (μεταξύ των οποίων οι: σερ Τζέιμς Ογκράντι, Φίλιπ Στάνλεϊ) και τον καθηγητή Στάνλεϊ Λέιν-Πούλε. 

1938. Δόθηκε το όνομα "Ζάμενχοφ" στον αστεροειδή 1462 της Κύριας Ζώνης των Αστεροειδών. 

1959. Η UNESCΟ, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, τον κατέταξε επισήμως μεταξύ των επιφανών του κόσμου, χαρακτηρίζοντάς τον «Σπουδαία προσωπικότητα, διεθνώς αναγνωρισμένη στον τομέα της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού» και τον ενέταξε μεταξύ των "Μεγάλων Τέκνων της Ανθρωπότητας". 

2009 (15/12). Η Google, την επέτειο των 150 ετών από τη γέννησή του, τροποποίησε το λογότυπό της, αντικαθιστώντας το γραμμα l (el) με το σύμβολο της Εσπεράντο και προσθέτοντας τη φράση "150ά γενέθλια του Λ. Λ. Ζάμενχοφ / ιδρυτή της Εσπεράντο".  

 

 

Πανεπιστημίο Zaozhuanng (Κίνα) Είσοδος Εσπεραντικού Μουσείου. 

 

Εθνική Βιβλιοθήκη Αυστρίας Εσπεραντικό Μουσείο. 

 

 

 

 

 

 

 

Χρησιμοποιούμε κούκις/ Ni uzas kuketojn
Προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο, αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί κούκις. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο μας, συμφωνείτε με τη χρήση των κούκις.
Por provizi al vi la plej bonan interretan sperton, ĉi tiu retejo uzas kuketojn. Uzante nian retejon, vi konsentas pri la uzo de kuketoj.